inapoi

Cum alegem o centrala termica

Decizia in alegerea celui mai potrivit echipament termic nu este usoara, intrucat este vorba despre o investitie pe termen lung, menita sa asigure confortul utilizatorilor si sa fie eficienta din punct de vedere al consumului de combustibil.

Pentru apartamente exista variantele cu gaz sau curent electric, in cazul unei case se mai adauga si varianta cu lemne.

 

In ceea ce priveste centrala termica pe combustibil solid (lemne sau carbune), avantajul il reprezinta combustibilul ieftin. Din nefericire, acest sistem de incalzire prezinta multe dezavantaje. Unul dintre cele mai neplacute este necesitatea de a incarca foarte des combustibilul. Un al doilea incovenient este generat de intreruperea curentului electric.

La centralele termice pe combustibil solid lipsa circulatiei agentului termic prin instalatie poate genera probleme serioase; odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. Investitia initiala este si ea destul de mare.

Daca se alege o centrala termica pe curent electric beneficiati de avantajul unei exploatari usoare. Faptul ca reteaua de alimentare cu curent electric este dezvoltata la nivel national reprezinta de asemenea un avantaj. Dezavantaje exista insa si aici. Poate fi necesara refacerea bransamentului de energie electrica, iar gama de putere este si ea redusa. Acest tip de instalatie este cel mai costisitor.
 

Cea mai avantajoasa parte ar fi centrala termica pe gaz. Combustibilul este si in acest caz inca ieftin si prezinta solutii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural,centrale termice cu condensarecentrale termice cu camera etansa de arderecazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera, cu boiler. Gama de puteri este foarte variata, instalatia prezentand usurinta in exploatare. Singurul dezavantaj este reteaua de distributie nedezvoltata in toata tara. Acest inconvenient poate fi insa inlaturat prin utilizarea unui rezervor propriu de combustibil, cu costuri mai mari insa.

In functie de pretul de achizitionare a centralei, cele mai ieftine utilizeaza combustibil solid, urmatoarele in top sunt cele pe gaz urmate de cele care utilizeaza electricitatea. In situatia in care aveti o casa de vacanta, usurinta in exploatare recomanda centralele electrice care nu sunt utilizate in fiecare zi, ci doar pentru sfarsitul de saptamana, micsorandu-se costurile de exploatare, altfel destul de mari. Pentru o casa de locuit in mod curent puteti alege o centrala termica pe combustibil solid sau pe gaz. Aceste tipuri de centrala termica sunt cel mai des utilizate in Romania, cele solare prinzand de asemenea teren.

 

                Dintre toti combustibilii conventionali folositi pentru producerea energiei termice, gazul are cel mai scazut continut de carbon, dar cel mai ridicat continut de hidrogen. De aceea, prin arderea sa, gazul genereaza in mediul inconjurator cu 25% mai putin CO2 fata de un combustibil cu o capacitate energetica  echivalenta.

                Luand in calcul si alte avantaje oferite de folosirea gazului ca si combustibil (cel mai ieftin dintre combustibilii conventionali, solutiile tehnice multiple obtinute prin folosirea acestuia – evacuarea gazelor arse prin tiraj fortat - , randamente enrgetice ridicate, usurinta in exploatare) si asociind aceste avantaje cu o centrala termica moderna, cu functionare la temperatura joasa, putem spune ca gazul ofera un mod de incalzire curat si cu un confort termic de neegalat.

                Reducerea temperaturii de functionare a centralei duce la scaderea pierderilor termice, atat prin suprafete cat si la cos prin scaderea temperaturii gazelor arse, si prin urmare centralele termice cu functionare la temperatura joasa sunt mai economice iar emisiile poluante suntconsiderabil mai mici.

                Utlizarea rationala a resurselor natural reprezinta o preocupare la nivel global. Pentru a produce energia necesara noua tuturor si confortul de care avem nevoie, utilizam resurse natural epuizabile. De aceea trebuie sa le folosim correct, cu un consum cat mai redus.

                Preocuparea coontinua pentru imbunatatirea calitatii vietii, utilizarea eficienta a combustibilului si grija pentru protejarea mediului inconjurator, au devenit caracteristici foarte importante in dezvoltarea tehnologiilor folosite de catre orice companie.

Centralele termice cu condensare constituie astazi un raspuns adaptat perfect problemelor legate de economia de energie si de protectia mediului inconjurator.

                In consecinta, recuperand caldura latent reziduala prezenta in gazele de ardere sub forma de vapori de apa ca si caldura sensibila, condensatia garanteaza performante deosebite (110% eficienta), economie de energie (de la 15 la 40% functie de sistemul inlocuit), toate acestea limitandn emisiile de CO2 si de NOx.

 

                Cele mai utilizate centrale termice sunt cele de apartament, si anume centralele termice murale conventionale de mica putere (24 – 32 kW) care sunt folosite si la incalzirea radiatoarelor, si la prepararea apei calde de consum. Prepararea apei calde se poate face in doua moduri: instant sau cu acumulare intr-un boiler incorporat incentrala, solutie recomandata in apartamentele care au mai mult de o bucatarie si o baie.

                In principiu, centrala termica “plimba apa si arde gazul”. O centrala termica pe combustibil gazos are urmatoarele component principale :

1.       Partea de ardere a gazului formata din arzator si vana de gaz;

2.       Partea de evacuare gaze arse si admisie aer formata din ventilator si tubulatura;

3.       Partea hidraulica formata din pompa si vana de comutare;  

4.       Partea de transfer de caldura formata din schimbator principal, schimbator in placi sau boiler;

5.       Sistemele de siguranta care sunt : vasul de expansiune si supapa de siguranta;

6.       Automatizarea.

Email RSS

Utilizatori online
15